Cetatea Drencova
Localizare
Se situează în extremitatea sudică a judeţului Caraş-Severin, pe Dunăre. Este traversată de drumul naţional DN57 Moldova Nouă – Orşova.
Istorie
Drencova a fost mult timp un cătun al Berzascăi. Pe locul pe care este amplasată, probabil că a existat o cetate romană, întrucât au existat mai multe descoperiri arheologice din acea perioadă. Prima atestare documentară a aşezării datează din 1451, într-un document prin care Ioan Huniade dăruieşte moşia Drencova familiei Csornai. Într-un alt document medieval, regele Albert a dăruit cetatea „Dranco” familiilor Csorna şi Bizera, pentru fapte de vitejie.
Pentru că la Drencova încep cataractele Dunării, localitatea a devenit punct terminus pentru vapoarele şi s-a înfiripat un port. După ce Dunărea a fost regularizată, şi-a pierdut din importanţa pe care o avea odată. A rămas un punct important pentru prelucrarea şi transportul lemnului exploatat în amonte de râul Berzasca. În acest scop, a fost construită o cale ferată industrială care mergea pe vala râului Berzasca şi ajuta la transportul lemnului către fabrica de cherestea şi depozitul de lemn din Drencova.
În perioada interbelică a existat la Drencova şi un oficiu vamal.
sursa: enciclopediaromaniei.ro