Single Blog Title

This is a single blog caption
4 Feb

Rezervatia Naturala Izvorul Bigar – Cascada, Izbucul si Pestera Bigar

Accesul se face din orasul Anina pe D.N.57B, pana in dreptul cascadei Bigar, de unde se intra in rezervatie. De pe acelasi D.N.57B se poate intra in rezervatie si la Gura Golumbului sau prin alte puncte de pe traseu.

Izvorul Bigar (cunoscut si sub denumirea de Izbucul Bigar) este o arie protejata de interes national infiintata in 1982, ce se intinde pe o suprafata de 176,60 hectare. Izbucul Bigar este un izvor puternic alimentat de un curs de apa subteran ce strabate pestera cu acelasi nume (Pestera Bigar). Dupa aproximativ 200 de metri apa izvorului (bogata in calcar) se varsa, de pe un prag stancos, in raul Minis formand cascada ce poarta numele de Cascada Bigar, cunoscuta si sub numele de Cascada Coronini.

Unicitatea cascadei consta in forma acesteia si in felul in care se scurge apa. Este vorba despre un con calcaros, de aproximativ 7-8 metri inaltime, acoperit integral de muschi. Peisajul cu adevarat impresionant este realizat de apa ce curge de pe platoul carstic. Aceasta formeaza o impresionanta perdea de apa la baza conului. Iarna, turturii de gheata formeaza un adevarat Palat de Clestar.

Accesul este extrem de facil, cascada aflandu-se la cativa metri de sosea, pe drumul national DN57B Anina – Poneasca –Valea Minusului – rezervatie la punctul numit „Paralela 45“. Exista si un popas turistic amenajat pentru a observa si a poza cascada, Popasul Paralela 45, un loc perfect de odihna pentru turistii porniti la drum. Podul din lemn aflat aici este perfect pentru a admira caderea de apa in toata splendoarea sa.

Site-ul “The World Geography” a plasat minunata cadere de apa pe prima pozitie intr-un top, in care figureaza destinatii consacrate din Statele Unite ale Americii, Filipine sau Australia.

Daca urmaresti poteca aproximativ 200 de metri ai sa descoperi de unde izvoraste apa: din Pestera Bigar. Poteca se infunda cu un zid abrupt de piatra calcaroasa. De sub zid izvoraste un firicel de apa, care la coborare isi schimba imaginea si se transforma intr-un rau de munte nervos.

sursa: www.roturism-info.ro

http://www.roturism-info.ro/obiective-turistice/descopera-romania/pesteri-saline-si-cascade/cascada-bigar.html

Coordonate: 45°02′44″N 21°57′42″E45°02′44″N 21°57′42″E[1]

 

Leave a Reply