Pestera Zamonita
ASEZARE:
Pestera Zamonita este numita si Pestera din Dragosele. Este sapata de un curs subteran in versantul stang al Vaii Dragosele, in locul denumit Poiana Zamonita, la circa 330 m altitudine.
Ne aflam in zona calcaroasa cunoscuta sub numele de Svinita – Svinecea(dupa numele localitatii de la Dunare si al celei mai importante inaltimi a Muntilor Almajului) formata, ca si marea zona calcaroasa Resita-MoldovaNoua, din calcare mezozoice. Localizare si cale de acces: Bigar (comuna Berzeasca, jud. Caras-Severin). Este sapata in versantul sting al Vaii Dragoselea, in locul numit Poiana Zamonita. Se poate ajunge la ea pornind din Berzasca fie pe la cantonul Debelilug, fie pe la Bigar. Altitudine circa 330 m.
DESCRIERE:
Este o pestera mare, dar o prabusire impiedica inaintarea dupa numai 64 m. Patrunzand prin deschiderea mica, avansam prin apa cursului subteran printr-o galerie larga, inalta pana la 4 m si usor cotita. La capatul ei dam de o prabusire (destul de recenta, dupa spusele localnicilor) care a barat complet trecerea, lasand doar apa sa se infiltreze prin baza mormanului de blocuri. Acest punct corespunde la exterior unei doline situate intr-o zona impadurita, ciuruita de doline si avene si unde au loc frecvente prabusiri ale fundurilor de dolina mancate de apa.
Desi scurta, portiunea de galerie accesibila ne da o imagine a ceea ce ascunde pestera dincolo de prabusire. Impresioneaza in primul rand numeroasele terase suprapuse ce proemineaza deasupra apei, marmitele si alte forme de eroziune. Tavanul, peretii si podeaua sunt in buna parte con-cretionati, retinandu-ne atentia prin bogatia stalactitelor si a scurgerilor proeminente, a coloanelor si a gururilor de pe terasele pline cu apa de picurare.
Pestera este interesanta pentru o specie de molid (miriapod inrulant) subtire si oarba, care traieste pe argila umeda, iar in gururi pentru o specie de ostracod (crustaceu) subtire – ambele descoperite si descrise din aceasta pestera.
Pestera nu este amenajata si nici degradata, vizitata foarte rar. Deoarece paraul subteran se umfla la viituri blocand accesul prin intrare, se recomanda vizitarea numai in timp de seceta. Sunt necesare cizme de cauciuc lungi si o flanela (11° in toiul verii si umiditatea maxima).
ISTORIC:
Intrarea in pestera este cunoscuta de unii locuitori din satul Bigar (com. Berzasca). Pestera a fost cartata si cercetata in 1962 de L. Botosaneanu, A. Negrea si St. Negrea.
sursa: www.romaniaroute.ro
http://www.romaniaroute.ro/pobiectiv.php?nume=15996611179